HTML

Zalaszentgrót Blog

Zalaszentgrót és hírei.

Friss topikok

Linkblog

Lajstromban a helyi termékek

2010.01.28. 15:01 Octavianus Augustus

Elkészült a Zala Termálvölgye helyi termékleltára. A lista azokat a kézműves remekeket, mezőgazdasági cikkeket veszi lajstromba, amelyre piaci kereslet lehet. A térségben a bor, a szőlő, a méz és a pálinka a legfontosabb áru, de ismertek a fazekas produktumok is.
 
Helyi termék partnerségi találkozó - 2009. november
Helyi termék partnerségi találkozó - 2009. november
Helyi termék partnerségi találkozó - 2009. november

- A helyi termékleltár több oldalas, részletes anyag - kezdi Guitprechtné Molnár Erzsébet, a Zala Termálvölgye Egyesület elnöke -, amely tartalmazza a gyártók, mesterek elérhetőségét is. Ám ez csak a munka első fázisa, hiszen a lista csupán egy passzív összeállítás, a kérdés, hogy ezt követően mire használjuk, mit kezdünk vele.

A termelők között vannak jó nevűek, akik máris piaci szereplők, termékeik iránt kereslet mutatkozik a megyében és az országban, sőt, akad olyan, aki a német minőségi elvárásoknak is megfelel. A többieknek viszont segítség kell. A leltár e hosszú folyamat első, kézzel fogható eredménye. Ötszáz kérdőív kitöltésével állt össze az anyag, amelyben fogyasztókat és értékesítőket is kérdeztek, az összegzést követően pedig újabb feladatok előtt áll az egyesület.

A helyi termékbemutató nap kifejezetten hasznos volt, hiszen többen névjegykártyát cseréltek, időpontot egyeztettek, Guitprechtné Molnár Erzsébet és csapata pedig azon dolgozik, hogy az értékleltár valamennyi szereplője kiléphessen a nyilvánosság elé, megjelenjen a honlapon, s ez újabb kereskedelmi kapcsolatokat indukáljon.

- December közepén úgynevezett látó utat szervezünk, azokat a cégeket, vállalkozásokat keressük fel a termelőkkel, kézművesekkel, akik vállalják az értékesítést. Megtekintjük azt az üzletet, amely Kehidakustányban belevág a helyi termékek forgalmazásába, majd megyünk Hévízre, és a sort folytathatnám. Egyesületünk két síkon tevékenykedik: vannak napi, operatív feladatok, és olyanok, amelyek a rendszer hosszú távú működését megalapozzák.

A szervezet koordinál, tájékoztat, információt ad, és hamarosan egy ember csak ezzel a projekttel foglalkozik, hiszen egy jól működő értékesítési hálózat létrehozása a cél. Az elnök azt mondja: néhányan, akik ráálltak egy-egy termék előállítására, már megélnek ebből, sőt, van olyan is, aki családi vállalkozást alapított, a többiek pedig most keresik a lehetőségeket.

- A gazdaságfejlesztésnek ebben a térségben két ága van: a helyi termékek készítése, vagyis a mezőgazdaság valamint a turizmus. LEADER ismeretünkkel a fejlesztési lehetőségek felkutatásában is segítünk, hogy a gyártók, kézművesek pénzt is kapjanak terveikhez.

Forrás: Zala Termálvölgye a Szentgróti Hírek (XVII. évfolyam 16. szám, 2009. december 3.) cikke alapján

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hírek zala pálinka bor egyesület kérdőív méz szőlő mester fazekas zalaszentgrót termálvölgye szentgróti

A bejegyzés trackback címe:

https://zalaszentgrot.blog.hu/api/trackback/id/tr171695260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása